Peulvruchten worden steeds populairder

Kikkererwten en kidneybonen, ze zijn bijna niet meer weg te denken. Ze worden steeds populairder in Nederland. Uit onderzoek is gebleken dat 30% van de Nederlanders in de laatste twee jaar meer van deze peulvruchten is gaan eten.

 

 

Peulvruchten zijn geen groente, hoewel je ze wel koopt op als groente. Maar eigenlijk zijn het zaden van planten uit de familie van de vlinderbloemen. Peulvruchten zijn erg gezond, ze zitten bomvol met vitaminen, mineralen zoals ijzer en magnesium, eiwitten, antioxidanten en vezels. Peulvruchten zijn ook goede vleesvervangers, helemaal als je ze eet met noten en zaden.

Doordat peulvruchten veel vezels bevatten, verteert de rest van je eten wat langzamer. Dit is goed nieuws voor je bloedsuikerspiegel. Dankzij het eten van vezels, stijgt deze spiegel geleidelijk en voorkom je derhalve bloedsuikerpieken. Hiermee helpen peulvruchten bij het voorkomen van aandoeningen zoals diabetes 2, overgewicht, kanker en hart-en vaatziekten zoals een hoge bloeddruk. Dit is dus ook goed nieuws voor je darmflora. De vezels zorgen voor een regelmatige stoelgang en kunnen je van allerlei “vage” darmklachten afhelpen.

Peulvruchten bevatten de sappen saponinen, deze naam hoef je niet te onthouden, maar deze sappen binden zich, in je darmen, aan het cholesterol. Hiermee voorkomt dit sapje dat dit cholesterol in je bloed komt. Het eten van peulvruchten kan dus leiden tot een lager cholesterolgehalte. Dit betekent dat het risico op hart- en vaatziekten ook minder wordt.
Door alle bouwstoffen, zoals de eiwitten, zijn kunnen peulvruchten ook bijdragen aan sterkere botten. Hiermee kunnen ze bijdragen aan het voorkomen van botontkalking.

Lees ook:Cholesterol omlaag brengen? Meer peulvruchten eten!
Lees ook:Aardappelen worden ten onrechte als dikmakend bestempeld
Lees ook:5 vragen over… de nieuwe Schijf van Vijf – wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Lees ook:Eet vezels, dan word je oud!
Lees ook:Pitten van de watermeloen niet weggooien! Ze zijn supergezond!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>