Cholesterol omlaag brengen? Meer peulvruchten eten!

Schermafbeelding 2014-04-08 om 10.17.19Linzen, erwten, kikkererwten… Als ik heel eerlijk ben, zijn het niet mijn favoriete groenten, maar wel gezond, zeker voor mensen die een hoog cholesterolgehalte hebben. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een dagelijkse dosis peulvruchten het LDL-cholesterol in het bloed verlaagt, en daarmee waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten. Amerikaanse wetenschappers deden een meta-studie waarbij 26 onderzoeken met in totaal 1.037 proefpersonen werden samengevoegd. Uit de analyse blijkt dat een dagelijkse dosis van 180 gram peulvruchten het LDL-cholesterol met 5 procent verlaagt.

LDL-cholesterol staat ook bekend als het ‘slechte cholesterol’, en de onderzoekers denken dat die afname ook een vijf procent lagere kans op hart- en vaatziekten betekent. De wetenschappers stellen dat er nu bewijs is voor het voorschrijven van peulvruchten zoals linzen, erwten en kikkererwten. Deze groentes werden al wel aanbevolen, maar volgens hen zonder al te veel redenen. Het onderzoek wordt deze week gepresenteerd in het wetenschappelijk tijdschrift Canadian Medical Association Journal.

Lees ook:Peulvruchten worden steeds populairder
Lees ook:Bonen! Inspiratiebron voor liefhebbers van bonen
Lees ook:5 vragen over… de nieuwe Schijf van Vijf – wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Lees ook:Wat moeten we wel/niet eten?
Lees ook:Snack verstandig, eet een nootje………

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>