Veel vis eten maakt gelukkig

imagesEen depressie is een ernstige aandoening die veel leed kan veroorzaken bij mensen.Depressie bij ouderen is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem. 2 tot 3% van de ouderen heeft een ernstige depressie. Nu blijkt uit onderzoek, dat je minder kans loopt op een depressie als je regelmatig vis eet. Niet zo’n grote opgave toch?

 

 

Depressie treft wereldwijd zo’n 350 miljoen mensen, en zou volgens de wereldgezonheidsorganisatie tegen 2020 op de tweede plek staan wat oorzaken van een slechte gezondheid betreft. 

Ons voedingspatroon speelt een belangrijke rol in het bepalen van ons risico op het krijgen van een depressie. Een regelmatige consumptie van fruit, groenten, granen en vis zou daarop namelijk een invloed hebben.

Tot nu toe werd er nooit gekeken naar de impact van individuele voedingsstoffen. Uit onderzoek blijkt nu dat vis wel eens bijzonder belangrijk zou kunnen zijn in de strijd tegen depressie. 

Mannen die veel vis eten zagen volgens het onderzoek hun risico op het ontwikkelen van een depressie gereduceerd met 20%, vrouwen met 16%.

Hoewel er nog meer researach nodig is om te bevestigen dat deze bevindingen correct zijn, zijn de onderzoekers hoopvol. “Het zou erop kunnen wijzen dat de Omega-3 die we in vis vinden ervoor zorgt dat de structuur van onze hersenmembranen verandert”, aldus professor Dongfeng Zhang van het Medical College of Qingdao University in Shandong, China. “Het zou daarnaast ook kunnen dat vis de activiteit van de neurotransmitters in ons lichaaam aanpast, samen met de dopamine en serotonine-niveaus. Beiden staan namelijk in nauw verband met het al dan niet ontwikkelen van een depressie.”

Verder onderzoek is nodig, al kan het volgens ons nooit kwaad om nog een extra portie sushi naar binnen te werken.

Bron: HLN

Lees ook:Therapie ‘Op verhaal komen’ is doeltreffend bij depressie
Lees ook:Maak je niet druk, maak je niet oud…
Lees ook:Oud of jong: herstelkans depressie gelijk
Lees ook:Buikvet verhoogt kans op depressie bij ouderen
Lees ook:Ouderen vallen sneller als ze depressief zijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>