Ouderen maken forse inhaalslag op internet

Elderly couple shopping from home using the internetOuderen zijn hun achterstand flink aan het inlopen. Het aandeel  65- tot 75-jarige Nederlanders dat gebruikmaakt van internet is volgens recente cijfers van het CBS sinds 2005 ruim verdubbeld. Toe maar! Verdubbeld! Nog even en iedere bejaarde heeft een tablet op schoot liggen. En we zijn als land koploper, want in Europa is het internetgebruik in deze leeftijdsgroep vrijwel nergens zo hoog als in Nederland. Leve de technologie. Er zal voor veel mensen een wereld open gaan.Ruim de helft (55 procent) van de 65- tot 75-jarigen maakt vrijwel dagelijks gebruik van internet. Dat is bijna vier keer zoveel als in 2005, toen nog maar 15 procent dat deed. Het aandeel 12- tot 65-jarigen dat elke dag internet gebruikt ligt met 87 procent een heel stuk hoger.
Acht op de tien 65- tot 75-jarigen geeft aan wel eens gebruik te hebben gemaakt van het internet en dat is ruim twee keer zo veel als in 2005. Het aandeel personen dat recent, in de afgelopen drie maanden, het internet heeft gebruikt, is op een vergelijkbare manier gestegen. De Nederlandse multimediale ouderen behoren tot de top-internetters in Europa. Vorig jaar gaf al 74 procent op internet te zitten, twee keer zo veel als het EU-gemiddelde. Nederland neemt daarmee samen met Luxemburg, Zweden en Denemarken een koppositie in met het internetgebruik door ouderen. In andere West-Europese landen zoals Duitsland, België en Frankrijk hebben veel minder ouderen ervaring met internet.

Vooral email en internetbankieren is populair onder ouderen. In acht jaar tijd is het aandeel ouderen dat via internet zijn bankzaken regelt gestegen van 16 naar 56 procent. Online winkelen (11%), nieuws (12%) zijn ook een geliefde bezigheden. Het aantal ouderen dat via internet telefoneert is gestegen naar 15 procent. Ook de sociale media doen het goed onder de oudjes op: bijna 30% van de ouderen maakt gebruik van Facebook of Twitter. De 75-plussers blijven trouwens wel een beetje achter, hoewel ook hier groei is op te merken. Sinds 2012 ondervraagt het CBS ook deze leeftijdsgroep. In 2013 gaf 39 procent van de 75-plussers aan wel eens gebruik te hebben gemaakt van internet, tegen 34 procent in 2012. 20 procent van de ouderen boven de 75 zegt dagelijks te internetten en dat was in 2012 slechts 16 procent.

Lees ook:Ouderen shoppen meer en meer online
Lees ook:Helft 75-plussers heeft geen internetaansluiting
Lees ook:ADV: Ouderen volop actief op internet
Lees ook:Online daten voor ouderen is helemaal hot!
Lees ook:Vijftigplusser ontdekt massaal de smartphone

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>