Nostalgie & Weemoed (6)

Iedereen heeft zijn eigen, mooie herinneringen aan situaties en gebeurtenissen die nog steeds gelden als ijkpunten uit ons (recente) verleden. Als ik De Gruyter zeg, Ard & Keesie of Flipje van de Betuwe, weten de vijftigers onder u meteen wat ik bedoel. Zo ook met de Fabeltjeskrant. In de vijfde aflevering van Nostaligie & Weemoed, nu PSV op het punt staat weer kampioen te worden, een terugblik op een stukje vrijwel onbekende geschiedenis van PSV en Rinus Michels. We hebben het over het jaar 1988…

 

Rinus Michels en Guus Hiddink in 1988. ANP Fotoarchief

Twintig jaar geleden bereidde Oranje zich voor op het EK, dat uiteindelijk werd gewonnen. Tijdens de voorbereidingen moest bondscoach Rinus Michels afscheid van de KNVB vanwege hartklachten. Leo Beenhakker wordt daarop benoemd en zal vanaf begin 1985 de voorronde van het WK afmaken. De coach zal niet in de missie slagen, want Oranje wordt in de slotfase van een duel met België uitgeschakeld. In het voorjaar van 1986 vertrekt Beenhakker naar Real Madrid en de KNVB vraagt Michels om weer terug te keren als bondscoach.
Toch gaat niet alles naar wens en na enkele wedstrijden in de voorronde van het EK-88 ligt Michels onder vuur. Oranje speelt thuis gelijk tegen Polen en Griekenland en mist het elan dat Ajax in het voorjaar van 1987 wel heeft. Ajax-voorzitter Harmsen uit scherpe kritiek op het werk van de bondscoach en deze kritiek valt verkeerd.
De tegenstelling tussen Ajax en PSV, aangewakkerd door Cruijff, irriteert Michels mateloos. Na een affaire met Ruud Gullit wordt Hans Kraay bij PSV geofferd. Deze club meldt zich daarna bij de bondscoach voor de vacature. Michels wil graag bij PSV de strijd aangaan tegen Ajax.  De bondscoach vraagt in Zeist of hij nu wel onder zijn contract uit kan komen. Dit keer lijkt er geen probleem. De KNVB zoekt zelfs een opvolger en vindt in Athene Thijs Libregts bereid om het roer per direct over te nemen. De Rotterdamse coach wordt tijdens een persconferentie in de Griekse hoofdstad, waar Ajax een EC-finale speelt, als de nieuwe bondscoach gepresenteerd.

Zijn club PAOK Saloniki eist van de KNVB echter een afkoopsom van 450.000 gulden. In Zeist wordt deze rekening doorgespeeld aan PSV. Michels is zo verbolgen over deze manier van doen van de KNVB, dat hij de hele transfer persoonlijk afblaast. Hij verscheurt zijn eigen ontslagbrief en geeft PSV niet de ruimte om met de KNVB te onderhandelen.
Verbazing alom, want Libregts krijgt te horen dat hij pas een seizoen later nodig is als bondscoach en dus bij PAOK kan blijven, terwijl PSV noodgedwongen de onervaren Guus Hiddink promoveert tot hoofdcoach. Beiden beleven uiteindelijk een topseizoen: Hiddink wint de Europa Cup en Michels het EK.

Deze bijdrage is gebaseerd op het boek Midzomernacht in Hamburg van Jurriaan van Wessem dat hier te koop is.

Lees ook:Guus Hiddink beëindigt zijn loopbaan als voetbaltrainer
Lees ook:Oud-bondscoach Jan Zwartkruis overleden
Lees ook:Voetbal-Experts herkenbaar aan de ‘bondscoat’
Lees ook:Heeft Guus Hiddink een zoon van 50?
Lees ook:Met het oog het duel met Ajax: het KNVB-bekerseizoen van IJsselmeervogels 1975

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>