Nieuwe Kerk in Amsterdam opent tentoonstelling over koninklijke inhuldigingen

De Nieuwe Kerk in Amsterdam heeft vandaag, 11 mei, de deuren voor een unieke en eenmalige tentoonstelling over de koninklijke inhuldigingen geopend. Precies honderd dagen lang staan in de kerk de feestelijke en plechtige inhuldigingen van zeven generaties Oranjes centraal. Zeven generaties staatshoofden vertegenwoordigen het verhaal van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Maar wat weet je eigenlijk over de historische oorsprong en wat maakt deze tweehonderd jaar oude tradities zo speciaal? De tentoonstelling in De Nieuwe Kerk geeft antwoord op deze vragen.

 

 

Voor de tentoonstelling is samengewerkt met Paleis Het Loo in Apeldoorn. Te zien zijn onder meer koninklijke kledingstukken, gedragen tijdens de laatste twee plechtigheden, historische objecten, maar ook historische en actuele filmbeelden, onder meer van prinses Amalia en haar zusjes.

De expositie vertelt drie verhalen: de historische inhuldigingen, de ontstaansgeschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden en de relatie met de Oranjes, en een audiovisuele herbeleving van de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Vrijdag 17 mei zal, ter ere van de verjaardag van de pas ingehuldigde koningin Máxima, het gedenkwaardige Adiós Nonino van Astor Piazolla klinken, ook wel bekend van de huwelijksinzegening van Willem Alexander en Máxima.

 

 

 

Lees ook:Nieuwe Kerk na inhuldiging twee dagen open voor publiek
Lees ook:Landelijke dag van het kasteel
Lees ook:1,7 miljoen Nederlanders zien Koninkrijksconcert
Lees ook:De Keukenhof is geopend!
Lees ook:Terracottasoldaten doen het goed

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>