Tentoonstelling: Schatten van Limburg terug op eigen bodem

Schermafbeelding 2013-06-25 om 18.48.57Vanaf 29 juni presenteert het Thermenmuseum de tentoonstelling ‘De eerste boeren’, over de zogenaamde Bandkeramiek-boeren. Dit waren de allereerste boeren op de vruchtbare Zuid-Limburgse lössgronden. De tentoonstelling is gemaakt door het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden en is tot en met juni 2014 in het Thermenmuseum in Heerlen te zien.Rond 5300 voor Christus ontstond de eerste boerencultuur op de vruchtbare Zuid-Limburgse lössgronden. Deze eerste boeren van Nederland werden ook wel de ‘boeren van de Lineaire Bandkeramiek’ genoemd. Zij stonden aan de wieg van een van de belangrijkste ontwikkelingen in de menselijke geschiedenis: de overgang van jagen en verzamelen naar een sedentair boerenbestaan. Deze vroege boeren woonden in nederzettingen bestaande uit meerdere boerderijen. Metaal kenden deze boeren nog niet; al hun werktuigen maakten zij van vuursteen.In de eerste helft van de 20e eeuw werd al veel onderzoek gedaan naar deze eerste boeren. Zo werd in het Zuid Limburgse gebied ‘Graetheide’ een aantal bandkeramische dorpen opgegraven. Het vondstmateriaal van deze opgravingen ging naar het RMO in Leiden, waar het werd tentoongesteld.

In 2010 startte het RMO in samenwerking met het bedrijf ARCHOL te Leiden een nieuw onderzoekspro-ject naar de bandkeramiek boeren. Veertien vindplaatsen die tot nu toe niet, of slechts ten dele waren onderzocht of gepubliceerd, zijn door jonge onderzoekers onder de loep genomen. Dit leverde nieuwe informatie op over de bewoningsgeschiedenis, het gebruik van aardewerk en de netwerken voor grondstoffen, waaronder vuursteen. Zo wordt het mogelijk een completer beeld te schetsen van de eerste boeren in Nederland.

De eerste resultaten van het nieuwe onderzoeksproject worden in de tentoonstelling ‘De eerste boeren’ getoond, aan de hand van een bijzondere maquette, vuurstenen objecten, aardewerk en fotomateriaal. Het vondstmateriaal komt uit de collectie van het RMO, maar er zijn ook objecten bij uit particuliere collecties van Limburgse verzamelaars.

De tentoonstelling stond in 2012 in het RMO in Leiden en is vanaf 29 juni 2013 tot en met juni 2014 in het Thermenmuseum te bekijken. Met deze presentatie in het Thermenmuseum zijn de schatten van Limburg weer terug op Limburgse bodem!

In het najaar van 2013 organiseert het Thermenmuseum een aantal lezingen in dit thema.

Entree en openingstijden
Openingstijden: di t/m. vr 10.00-17.00 u, za, zon- en feestdagen 12.00-17.00 u.
Entree volw. € 6,75, kind 4-12 jaar € 5,75, museumjaarkaart gratis.
Thermenmuseum Heerlen, Coriovallumstraat 9, 6411 CA Heerlen, tel. 045-5605100 www.thermenmuseum.nl

Lees ook:Tentoonstelling over de kunst van het ouder worden
Lees ook:Boer Zoekt Vrouw zoekt partner van gelijke sekse
Lees ook:Eerste tentoonstelling over waterrecreatie in Nederland: Wild van water
Lees ook:Onze mannen stammen af van de jagers
Lees ook:” Boer zoekt vrouw” begint weer!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>