Extra maand ‘Ode aan de bode’ op Kasteel de Haar

Schermafbeelding 2014-05-12 om 13.57.41Nog op zoek naar een leuk uitje? 50plus heeft een tip! Wegens grote belangstelling wordt de tentoonstelling ‘Personeel op het Kasteel’ in Kasteel de Haar Utrecht verlengd tot en met 29 juni 2014. De tentoonstelling opende begin 2014 en zou tot 31 mei te zien zijn. Het aantal kasteelbezoekers steeg in het eerste kwartaal van dit jaar met 17% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Om nog meer mensen de gelegenheid te bieden om voor het eerst in de geschiedenis van het kasteel de weelde van weleer te ervaren vanuit het perspectief van het personeel, wordt de tentoonstelling verlengd met een maand tot en met 29 juni 2014. ‘Personeel op het Kasteel’ is een ode aan de bode, een kroniek van knecht en kamenier.  Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland en behoort tot de internationale top van historische buitenhuizen. Ruim een eeuw bestaat de traditie dat baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar in september prominente (internationale) gasten ontving met extravagante diners en glorieus gastheerschap. Personeel begon reeds een half jaar van te voren met alle voorbereidingen…

Upstairs, downstairs; de baron en zijn bedienden
Kasteel de Haar heeft in totaal 200 ruimtes, er zijn 20 slaapkamers, 12 badkamers en 15 bediendenvertrekken. Het souterrain, downstairs, was het domein van het personeel. Personeel pauzeerde daar, zag op het bellenbord wie er gescheld had en bereidde de lunches en diners voor. Op de smalle houten personeelstrap lagen traplopers zodat de voeten van personeelsleden niet te horen waren voor familie en gasten. De brede familietrap daarentegen, is uitgevoerd in kostbaar steen. Boven op de bel-etage, upstairs, speelde het elitaire leven van de baronale familie zich af.

Deftige dienstmeid
Rond 1900 had ongeveer tien procent van de Nederlandse huishoudens personeel in dienst. Huispersoneel hoorde bij het leven zoals eten en slapen en wie een beetje meetelde in de wereld had op zijn minst twee meiden. Kasteel de Haar had tijdens de bewoning, voor Nederlandse begrippen, uitzonderlijk veel personeel in dienst. Baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar en zijn echtgenote Hélène de Rothschild leidden een aanmerkelijk flamboyanter leven dan dat in het calvinistisch Nederland de gewoonte was. Zij hadden grotere huizen, meer kamers, meer gasten, meer land, meer koetsen en automobielen, meer luxe en dus ook meer personeel.

Ode aan de bode
Hoe voelt het om in een loodzwaar livrei te bedienen? Waar kocht de chauffeur van de baron sokken voor gast Roger Moore? Welk misverstand tussen de barones en de linnenmeisjes veroorzaakte de nodige commotie over een pinguïnpak? Waarom sprongen knechts twee keer per week in de kasteelvijver? Welke kapster versierde het haar van operadiva Maria Callas met sanseveria’s? Waarom stuurde de barones vlak voor een diner een nieuwe jonge bediende naar huis? De tentoonstelling ‘Personeel op het Kasteel’ beantwoordt deze en andere vragen over knecht en kamenier op het kasteel.

Bezoekersinformatie:
De tentoonstelling ‘Personeel op het Kasteel’ kunt u beleven tijdens de kasteelrondleiding ‘Personeel op het Kasteel ‘ tot en met 29 juni 2014. Kijk voor actuele openingstijden, prijzen en reserveren op www.kasteeldehaar.nl .

Lees ook:Anekdotes over oa Roger Moore en Maria Callas bij rondleidingen in Kastaal De Haar
Lees ook:Opening publieksprimeur Kasteel de Haar
Lees ook:Recordaantal bezoekers in 2013 voor Kasteel de Haar Utrecht
Lees ook:Belle van Zuylen dag 2015 in Slot Zuylen
Lees ook:Dag van het Kasteel – Een kijkje in de kasten van Slot Zuylen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>