Zuiderzeemuseum decor voor Oudhollandse kermis

Van 5 tot en met 13 juli staat er een Oudhollandse kermis opgesteld in het buitenmuseum. Elke dag genieten kinderen, ouders en grootouders ouderwets van de verschillende gratis kermisattracties uit de jaren ’20. Op het kermisterrein staan onder andere een luchtschommel, een paardenmolen, een zwanenzweefmolen en een waarzegster. Iedere dag treedt er een straatartiest op zoals een poppenspeler, een violiste of een goochelaar.

Bij een Oudhollandse kermis horen natuurlijk ook de kenmerkende spelletjes van vroeger en zoete lekkernijen. Kleine en grote krachtpatsers kunnen helemaal los gaan bij de Kop van Jut of de schiettent. Even verderop word je uitgedaagd door het kat- en muisspel, gatenkaasspel of spiegelschrijven. Naast de attracties staat een suikerspin- en popcornkraam voor een lekker hapje.

 

Bezoekers komen iedere dag een van de uitgenodigde straatartiesten tegen. Een poppenspeler vermaakt het publiek met Jan Klaassen, de bekendste poppenkastpop van Nederland. Kom je de violiste tegen? Dan mag je een deuntje, dat op een papiertje staat geschreven, uit haar kostuum pakken en geeft ze jou een privéconcertje. De goochelaar haalt, voor je neus, allerlei bijzondere trucs uit.

Bezoekers hoeven naast de gewoonlijke entreeprijs geen extra geld te betalen voor de kermisattracties. Daarnaast opent het museum een extra entreepunt. Behalve het entreepaviljoen en de stadsingang aan de Wierdijk kan het publiek ook gebruik maken van de dienstingang aan de Kooizandweg. Voor meer informatie kunnen bezoekers terecht op www.zuiderzeemuseum.nl.

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2013 riepen bezoekers van beoordelingssite Zoover het Zuiderzeemuseum uit tot het beste museum van Nederland.

Lees ook:Goocheltrucs leren in het Zuiderzeemuseum
Lees ook:Leuk (met de kleinkids): Het Zuiderzeemuseum!
Lees ook:Paasplezier voor families in Zuiderzeemuseum
Lees ook:Gratis workshops volgen in het Zuiderzeemuseum
Lees ook:Lampionnen en klompbootjes knutselen met de kleinkinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>