IBM helpt oudere werknemer

Recentelijk is ict-leverancier IBM een initiatief gestart om oudere werknemers actief te ondersteunen bij het realiseren van een tweede carrière binnen het bedrijf. Voor het initiatief “Active in Blue” stelde IBM een commissie en een werkgroep samen, die gaan onderzoeken tegen welke vooroordelen medewerkers boven de 50 jaar aanlopen en hoe deze medewerkers daarin ondersteund kunnen worden. De commissie is een brede afspiegeling van de organisatie en bestaat uit mensen van de verschillende business-units. Daardoor komen verschillende functies aan bod, want per functie kan een verschillende kijk bestaan op de ontwikkeling van een carrière.Ook wil IBM dat werknemers zelf gaan nadenken over het verlengen van hun carrière. Learning Program Manager Natasja Mol van IBM zegt daarover: “We moeten de mindset van deze werknemers veranderen, maar wellicht ook die van de generatie daarvoor. Daarom worden deze werknemers ondersteunt door coaches of mentoring. Dat doen we overigens al langer bij IBM, maar door dit ook bij dit initiatief onder te brengen hopen we dat werknemers niet geremd worden in hun vooroordelen.”

Inmiddels is er een analyse gemaakt van de organisatie. Daaruit blijkt dat 20 procent van de werknemers vijftig jaar of ouder is. “We verwachten dat dit percentage toeneemt. Dat is een natuurlijk proces en heeft te maken met de demografische ontwikkelingen in Nederland”, aldus Mol. “De arbeidstijd wordt steeds langer. Dat is een hot topic in onze maatschappij, maar ik moet eerlijk bekennen dat we nog niet veel horen van de oudere werknemers uit onze organisatie over hun wensen bij eventueel langer doorwerken.” Het project bij IBM werd binnen de branche en zelfs binnen de onderneming zelf met enige scepsis ontvangen omdat het bedrijf bij eerdere reorganisaties nou juist massaal ouderen “loosde” omdat ze te duur en te weinig flexibel waren.

Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd door onderzoeksinstituut TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek eind 2009 dat meer dan de helft van alle ict’ers in ons land willen doorwerken tot na hun 65. Dat percentage ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 42 procent.

Bron: www.computable.nl

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Oudere werknemer denkt langer door te werken
Lees ook:65-plussers zijn niet om te kopen langer te werken
Lees ook:AOW maximaal vijf jaar later laten ingaan
Lees ook:Vooroordelen oudere werknemers blijven hardnekkig
Lees ook:Oudere werknemer voelt zich vitaler en leeft gezonder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>