Staan we aan de vooravond van een muggenplaag?

Ramen en deuren dicht ‘s avonds laat en ‘s ochtends vroeg als we het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra moeten geloven….deze week nog kunnen we al een overvloed aan steekmuggen verwachten. De extreem natte julimaand in combinatie met de stijgende temperaturen vormen ideale omstandigheden voor de beestjes, zegt zoetwaterecoloog Piet Verdonschot van het instituut.

De komende weken verwachten de onderzoekers ‘een explosie aan volwassen steekmuggen’. Dat kan in bepaalde plaatsen zelfs tot een plaag leiden.

Ze raden mensen aan om waar mogelijk stilstaand water op te ruimen om muggenlarven geen kans te geven. Denk hierbij aan emmers, regentonnen en schaaltjes onder bloempotten. Ook in dakgoten en op platte daken kan water blijven staan. Gelukkig zijn er veel middeltjes en manieren om de strijd met de insecten aan te gaan, variërend van een anti-muggenmiddel tot reinigingstips.

Waarom muggen steken? Alleen vrouwelijke muggen steken omdat zij de eiwitten uit het bloed nodig hebben voor de ontwikkeling van hun eitjes. Mannelijke muggen nemen genoegen met de nectar van bloemen. Het is nog niet bekend volgens welke criteria de vrouwelijke muggen hun “bloedgevers” uitzoeken. Aantrekkelijke stoffen voor de mug zijn o.a. stoffen die door het menselijke lichaam worden afgegeven bijvoorbeeld bepaalde fragmenten van eiwitten, uitwasemingen van ammoniak, melkzuren, koolstofdioxide of boterzuren. Verder spelen ook de luchtvochtigheid, de omgevingstemperatuur, de hoeveelheid licht en de omgevingskleur een belangrijke rol.

Lees ook:Muggen steken kop op!
Lees ook:Muggenplaag verwacht deze zomer
Lees ook:Warmte, zweet en urinezuur trekt muggen aan
Lees ook:Minder muggen dezer zomer…….
Lees ook:Waarom jij wordt gebeten door muggen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Staan we aan de vooravond van een muggenplaag?

  1. Don Haaksman

    Hallo allemaal,
    Ik heb geen remedie tegen de komende muggenplaag maar wel tegen de jeuk van de muggenbulten. Ik heb een klein apparaatje gekocht bij Vitadon, het heet de Mosquit. Met dit apparaat kun je de jeuk van een muggenbult stoppen als je eenmaal gestoken bent, het werkt als een trein. Mijn ouders en schoonouders gebruiken het ook met veel succes. Wellicht heeft iemand hier iets aan.
    Groeten,

    Don

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>