Muggenplaag verwacht deze zomer

Experts voorspellen deze zomer een sterke toename in het muggenbestand. Zo erg zelfs dat we van een muggenplaag kunnen spreken. Ook het wespenbestand kan dit jaar fors toenemen. Maar waarom hebben we eigenlijk last van muggen? Wat is steken, wat veroorzaakt de irritatie? Een lesje muggenkunde aan de vooravond van de voorspelde 'muggenplaag'.

Op alle delen van de aarde, van het uiterste noorden van Finland tot de zuidpunt van Afrika, komen circa 3.000 verschillende muggensoorten voor. Muggen behoren zoals de vliegen tot de Diptera (tweevleugeligen). Een aantal vertegenwoordigers van deze orde bezit bijtende of stekende monddelen waar ook de mens gevoelig mee in aanraking kan komen. Ongeveer 1.200 soorten, hoofdzakelijk aanwezig in de tropen en de subtropen, zijn gevaarlijke ziekteverwekkers en kunnen bijvoorbeeld malaria overbrengen. 

Malaria is een infectieziekte veroorzaakt door soorten van het geslacht Plasmodium. Plasmodium behoort tot de protozoa of eencellige dieren. Meer bepaald tot de klasse van de sporozoa of sporediertjes. In Europa komt geen autochtone malaria meer voor. Malaria is dus thans voor onze landen een importziekte uit de tropen en subtropen. Door de toenemende reislust naar de tropen en een groeiend risico om een malaria infectie op te lopen, neemt het aantal gevallen van importmalaria toe. Sporadisch komt ook luchthavenmalaria voor, waarbij een meegevlogen, besmette mug mensen rond de luchthaven steekt. Bij ons werden in 1995 zes mensen op een dergelijke manier besmet met de ziekte.

Waarom steken muggen?
Alleen vrouwelijke muggen steken omdat zij de eiwitten uit het bloed nodig hebben voor de ontwikkeling van hun eitjes. Mannelijke muggen nemen genoegen met de nectar van bloemen. Het is nog niet bekend volgens welke criteria de vrouwelijke muggen hun "bloedgevers" uitzoeken. Aantrekkelijke stoffen voor de mug zijn o.a. stoffen die door het menselijke lichaam worden afgegeven bijvoorbeeld bepaalde fragmenten van eiwitten, uitwasemingen van ammoniak, melkzuren, koolstofdioxide of boterzuren. Verder spelen ook de luchtvochtigheid, de omgevingstemperatuur, de hoeveelheid licht en de omgevingskleur een belangrijke rol.

Lees ook:Muggen steken kop op!
Lees ook:Staan we aan de vooravond van een muggenplaag?
Lees ook:Warmte, zweet en urinezuur trekt muggen aan
Lees ook:Waarom muggen niet iedereen steken
Lees ook:Muggenbulten zijn verleden tijd

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Muggenplaag verwacht deze zomer

  1. Annelies Hilgers

    Ik wist nog niet dat mannetjesmuggen leven van de nectar van bloemen.
    Ik heb in Nederland niet veel last van muggensteken, maar kortgeleden tijdens mijn vakantie op Ibiza wél!
    Wat goed helpt zijn van die geurdingen die je in het stopcontact kunt steken. Toen ik die eenmaal gebruikte heb ik geen mug meer gehoord en niets meer van steken gevoeld of gezien.

      /   Reply  / 
  2. BHVdirect

    gelukkig is de plaag al weer een btje over

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>