Muggen steken kop op!

Het warme weer van de afgelopen dagen brengt ook nadelen met zich mee….. veel insecten ontwaken uit hun  winterslaap. Ik heb deze week al drie spinnen dood gemaakt, helemaal zelf, knap hé?! Maar ook de eerste muggen zijn gesignaleerd en niet iedereen is blij met deze pastposten.

Medewerkers van de Universiteit Wageningen hebben vorige week muggenvallen geplaatst en meteen werden dagelijks de eerste vrouwelijke insecten aangetroffen

Muggen die als volwassen insect overwinteren komen zo medio maart als eerste te voorschijn. De muggen die vanaf begin deze week werden aangetroffen waren vooral exemplaren van de geringde wintersteekmug, Culiseta annulata. Deze mug blijft eigenlijk de hele winter actief met bloedzuigen, vandaar zijn naam. Door de stijgende temperaturen worden deze muggen duidelijk actiever. Ook andere soorten overwinteren als volwassen mug, zoals de bekende, bruine huissteekmug Culex pipiens. Weer andere soorten overwinteren als ei en wachten op de eerste regenval, of overwinteren als larve op de bodem van plassen en poelen.

Alleen vrouwelijke muggen steken omdat zij de eiwitten uit het bloed nodig hebben voor de ontwikkeling van hun eitjes. Mannelijke muggen nemen genoegen met de nectar van bloemen. Het is nog niet bekend volgens welke criteria de vrouwelijke muggen hun “bloedgevers” uitzoeken. Aantrekkelijke stoffen voor de mug zijn o.a. stoffen die door het menselijke lichaam worden afgegeven bijvoorbeeld bepaalde fragmenten van eiwitten, uitwasemingen van ammoniak, melkzuren, koolstofdioxide of boterzuren. Verder spelen ook de luchtvochtigheid, de omgevingstemperatuur, de hoeveelheid licht en de omgevingskleur een belangrijke rol.

Lees ook:Staan we aan de vooravond van een muggenplaag?
Lees ook:Muggenplaag verwacht deze zomer
Lees ook:Waarom muggen niet iedereen steken
Lees ook:Warmte, zweet en urinezuur trekt muggen aan
Lees ook:Muggen zijn minder talrijk dan vorig jaar…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>