Minder wespen dit jaar

Het wisselvallige weer van de afgelopen negen maanden heeft één groot voordeel: er zijn minder wespen, normaal gesproken word je in augustus gek van die beesten. In december en januari was het een stuk warmer dan normaal. De insecten werden daardoor maanden eerder wakker terwijl er nog weinig bloemen in bloei stonden. De warme periode werd in februari gevolgd door een aantal weken van streng winterweer, wat veel wespen niet overleefden. De insecten die de kou overleefden, kregen in juni en juli te maken met nat weer en lage temperaturen. Die omstandigheden hebben de populatie verder aangetast. Volgens de Wageningen Universiteit zijn er op een aantal plaatsen zelfs 80 procent minder wespen dan anders. Als een dolle kruidnagels inslaan heeft dus geen nut dit jaar.

Lokaal is echter wel sprake van overlast door veel muggen. Dat heeft alles te maken met de bijzondere weersomstandigheden dit jaar in Nederland, aldus insectendeskundigen Arnold van Vliet en Sander Koenraadt van de Wageningen Universiteit (WUR) vrijdag.

Lees ook:Het wespenseizoen staat voor de deur
Lees ook:Insecten eten? Ja, natuurlijk!
Lees ook:Vanavond eten we…insecten! Lekker mager!
Lees ook:Wespenplaag verwacht in september
Lees ook:2009, een record wespenjaar!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>