Doktersvoorschrift: meer lachen!

Is het lachen ons vergaan? Zijn we verzuurd met z’n allen? Valt er niks meer te lachen? Zijn we serieuzer geworden? Hoe zit dat? We schijnen namelijk veel minder te lachen dan vroeger: mensen in de jaren vijftig lachten ongeveer die keer zoveel als wij nu.  We zijn het toch hopelijk niet verleerd? Oprecht lachen is nasmelijk enorm gezond en we zouden het veel vaker moeten doen!
Als je lacht maken je hersenen endorfine aan. Deze signaalstof werkt ontspannend en pijnstillend. Daarnaast worden er extra witte bloedcellen aangemaakt. Ook zet je heel veel spieren in beweging. Alleen in je gezicht al zeker vijftien. En ook je buikspieren en middenrif spannen aan als je lacht.

Er gebeurt dus nogal wat in het lichaam als je lacht. Met veelal positieve gevolgen. Jouw hersenen weten namelijk wanneer je lacht. En zo’n lach brengen zij automatisch in verband met een positieve stemming.  Van endorfine is ook bekend dat het het geluksgevoel vergroot. Daarbij lijkt lachen stress, depressie, bezorgdheid en slapeloosheid te verminderen.

Maar ook je lichaam houdt van lachen. Zo wordt er gezegd dat optimistische mensen gezonder zijn en goedlachse mensen langer leven. Ook zijn er positieve effecten op de bloeddruk en bloedvaten bekend en zou het de luchtwegen beschermen tegen infecties. De weerstand is ook gebaat bij lachen. Lachende mensen schijnen een beter werkend immuunsysteem te hebben.

En dat is nog niet alles. Lachen maakt je aantrekkelijker. Door een lach verbetert je hele uitstraling. Daarnaast, lachen werkt nog wel eens besmettelijk, probeer eens een lieve glimlach naar wat nors kijkende mensen. Uit onderzoek is trouwens gebleken dat een vrouwenlach aanstekelijker werkt dan een mannenlach.
Humor kan je ook helpen om met een beetje afstand naar jezelf te kijken. Door lachen kunnen ‘grote’ problemen ineens een stuk kleiner lijken en moeilijkheden overwinbaar. Lachen kan je ook creatiever en alerter maken. Sommigen zeggen dat lachen zelfs goed is voor het geheugen en leervermogen. De meeste effecten van lachen zijn overigens tijdelijk. Je moet dus veel lachen voor een optimaal resultaat.

Even lekker schateren geeft vooral ook een fijn gevoel. Probeer het weer eens……..

Lees ook:Waarom je vaker zou moeten lachen
Lees ook:Rek je tijd op aarde door te lachen!
Lees ook:Tips om stralend op iedere foto te staan
Lees ook:Ontstoken wonden? Lachbui geneest!
Lees ook:Wellness blijkt geluksgevoel positief te prikkelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>