Op leeftijd!

Foto MauriceMIDDELBAAR EN STEUNPILAAR

Door Maurice Hengeveld

Terminologie verandert door de jaren heen. Zo hoor je de term “middelbare leeftijd” steeds minder terwijl dat toch ooit ergens voor stond. Zelf val ik in die categorie en of het daarmee samenhangt weet ik niet, maar ik ben wat vaker dan voorheen bezig met vragen omtrent leeftijd en leeftijdsgebonden kwesties. Zo kwam ik al weer een tijdje terug ook op 50plus.blog.nl terecht. Ik ben iemand die altijd het naadje van de kous wil weten. Da’s overigens een uitdrukking die je ook steeds minder hoort, maar los daarvan, ga ik dus altijd graag op zoek naar achtergronden. Ditmaal naar de achtergrond van de term “middelbare leeftijd”. Wat betekent dat?Op medischwebboek.nl ruim aandacht voor de levensloop van de mens met daarbij ook aandacht voor de middelbare leeftijd als levensfase. Daarbij wordt uitgegaan van de leeftijd van 40 tot 65 jaar, de middelste fase van een mensenleven. Een fase, die wordt gezien als de meest hectische en productieve. Kinderen die ouder worden, ouders die hulp behoeven of overlijden, een veranderende visie op werk, de midlifecrisis, echtscheidingen en het besef van vergankelijkheid. Het dient zich allemaal aan in deze fase. Mensen van 40 tot 65 jaar worden dikwijls geduid als steunpilaren van de maatschappij vanwege hun brede betrokkenheid. Sommigen bemerken in deze fase nog nauwelijks lichamelijke veranderingen of achteruitgang. De meeste realiseren zich dat ze ouder worden en een aantal moet hun manier van leven al enigszins aanpassen.

Lichamelijke veranderingen vinden op middelbare leeftijd echter bij zowel vrouwen als mannen plaats, soms wat vroeger, soms wat later. Beter zou het dus zijn om de term middelbare leeftijd op te hangen aan onvermijdelijke veranderingen in het menselijk lichaam rond vruchtbaarheid en libido. Zo kennen vrouwen de menopauze waarbij de menstruatie stopt en er een einde komt aan de mogelijkheid om kinderen te krijgen. Ook de hormonale huishouding verandert, net zoals dat bij mannen gebeurt door de afname van testosteron. Geleidelijk aan nemen daardoor seksuele verlangens af, hoewel ze nooit zullen verdwijnen. Daarnaast kan ook de natuurlijke slijtage van het lichaam oorzaak zijn van veranderingen, meestal in de vorm van kwalen en ziektes. Huidaandoeningen, gewrichten die niet meer willen, reuma, hart- en vaatziekten, prostaatklachten. Je moet er niet aan denken, maar ze kunnen zich in deze fase allemaal sneller aandienen dan voorheen.

Tegenover deze negatieve effecten van het ouder worden staan echter ook positieve effecten. Zo blijkt dat mensen van middelbare leeftijd doorgaans een gezonder leven leiden dan jongeren. Ze eten gemiddeld gezonder, roken minder en doen bewuster aan lichamelijke beweging. Ouderen zijn sowieso rijker, fitter en mondiger geworden in de laatste decennia. Zo ontstonden in de jaren negentig diverse ouderenorganisaties met als voornaamste doel het tegengaan van leeftijdsdiscriminatie en de maatschappelijke betutteling van ouderen. Vanuit die ouderenorganisaties en mede als gevolg van de digitale revolutie zijn ouderen ook meer sociale netwerken gaan opbouwen en onderhouden. Daar is van kommer en kwel geen sprake, maar dient zich een groep mensen aan die actief in het leven staat en op zoek is naar nieuwe impulsen en zelfs uitdagingen. Ouderen voelen zich na hun vruchtbare en werkbare leven tegenwoordig allesbehalve uitgerangeerd en eisen hun plek op binnen de maatschappij.

Waar brengt dit alles mij en jou? Want wat verandert deze kennis aan onze visie op ouder worden? Wellicht niet veel, want wie eenmaal in de categorie middelbaar valt, weet wel hoe de vlag er voor staat. Waar het meer om lijkt te gaan is de vraag hoe mensen, die nog niet in onze categorie vallen tegen ons aankijken. Helaas is dat te vaak nog vanuit ingesleten stereotypen, die niet zijn gebaseerd de ontwikkelingen van de laatste tijd. Gelukkig lijkt langzaam aan het maatschappelijk besef te groeien dat wij ertoe doen en richten overheden, werkgevers, bedrijven, instellingen en marketeers zich steeds vaker, zij het nog voorzichtig, op de gestaag groeiende groep ouderen in de samenleving. Een kwestie van geduld dus en ondertussen gewoon doorgaan met genieten. Want door dat te doen laten wij aan de wereld om ons heen zien, dat alle ingesleten stereotypen niet meer kloppen.

Lees ook:Vanaf 50 jaar (met piek op 85ste) echt gelukkig!
Lees ook:Jongere mensen lijken nog jonger in bijzijn van wat oudere figuren
Lees ook:Alcohol kan voorkomen dat je bewegingsproblemen krijgt
Lees ook:Oudere mensen zijn gelukkiger dan jongeren
Lees ook:Licht verhoogde bloeddruk op middelbare leeftijd veroudert hersenen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>