Een op de vijf Nederlanders zet familierecept op tafel

52b37cb6579d47c11a76eeb8acf906eeAl decennia lang geven we tradities, gewoontes en gebruiken door van de ene generatie op de andere. Dit varieert van het vieren van bepaalde feestdagen tot aan gewoontes die echt bij een familie horen, zoals iedere zondag met alle (klein)kinderen brunchen bij de (groot)ouders of met je vader naar alle wedstrijden van je favoriete voetbalclub. Ruim de helft (57,2%) van de Nederlanders zegt waarde te hechten aan familietradities en zet daardoor bijvoorbeeld nog regelmatig een familierecept op tafel. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van coöperatie DELA naar tradities die je van ouders mee hebt gekregen.

 

 

Familierecepten
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat familierecepten in Nederland een prominente rol spelen aan de eettafel. Bij 22% van de Nederlandse families worden recepten van generatie op generatie doorgegeven. Een schril contrast met de kleine groep Nederlanders die van ouders en grootouders tijdens de weg naar volwassenheid geen enkele kennis of kunde meekrijgen over koken (3%).

Liefde voor een sportclub
Naast liefde voor koken, geven Nederlanders ook nog graag andere passies mee aan de (klein)kinderen. Zo blijkt uit het onderzoek dat de liefde voor een sportclub niet alleen wordt bepaald door de plaats waarin je woont, maar ook door wat je hebt meegekregen vanuit huis. Een op de tien Nederlanders juicht nog steeds voor dezelfde sportclub als waar ze als kind samen met (meestal) de vader op zondag de wedstrijden bezochten.

Muziek
Ruim een op de zeven Nederlanders geeft ook aan dat hun ouders een grote rol hebben gespeeld bij de muzikale ontwikkeling. Veel Nederlanders hebben een muziekinstrument leren bespelen of luisteren nu nog naar dezelfde muziek als waar ze mee zijn opgegroeid. Daarentegen geeft bijna 10 procent van de respondenten aan dat zij het niet leren bespelen van een instrument als gemis in de opvoeding ervaren.

Wat geef jij mee?
Coöperatie DELA wil met het gedachtegoed ‘Wat je meegeeft, is wat je straks achterlaat’, Nederland stimuleren om mooie woorden met elkaar te delen. De mooie woorden die worden gedeeld gaan vaak over wat je hebt meegekregen van je ouders of grootouders. Tradities en levenslessen die je zelf weer doorgeeft aan je eigen kinderen. Daarom dat DELA onderzoek heeft gedaan naar tradities in Nederland.

Welke tradities wil jij meegeven aan je kinderen? Vertel het ze. Ga naar dela.nl/watjemeegeeft.

Lees ook:Slechts één op tien ouders weet wat studerend kind kost
Lees ook:Nederlanders delen geen uitvaartwensen, nabestaanden blijven mogelijk met zorgen en kosten achter


Lees ook:Ruim 80% Nederlandse jonge ouders heeft voogdij kinderen nog niet geregeld
Lees ook:Meer mensen willen zelf de uitvaartkist klaarzetten voor de crematie
Lees ook:Nederlanders niet op de hoogte van aansprakelijkheid kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>