Gepensioneerde Grieken dupe financiële reddingsplan

Een Grieks bankroet lijkt te worden afgewend nu Europese ministers van Financiën hebben ingestemd met een pakket noodleningen van 110 miljard euro, waarmee Griekenland zijn schulden kan aflossen. In ruil hiervoor verplicht de Griekse regering zich de komende drie jaar 30 miljard euro te bezuinigen. Van de 110 miljard aan leningen – tegen circa 5 procent rente – nemen de eurolanden 80 miljard voor hun rekening. De rest wordt door het Internationaal Monetair Fonds geleverd.De Griekse premier Papandreou hield zijn burgers zondag voor dat zij de komende jaren “grote offers” moeten brengen. “Het wordt een zware beproeving”, zo verklaarde hij. Begin deze week presenteerde de Griekse regering al de eerste wetten aan het parlement die de besparing mogelijk maken. Het gaat daarbij om de verlaging van ambtenarensalarissen en –pensioenen, verhoging van de pensioenleeftijd en verhoging van de btw en extra accijns op alcohol, tabak en brandstof.

Ruim 70 procent van de gepensioneerden in Griekenland heeft niet meer te besteden dan 600 euro per maand, maar juist zij dreigen de dupe te worden van de op te leggen bezuinigingen. Zo zullen zij hun extra toelage kwijtraken. Ook moet de pensioengerechtigde leeftijd fors omhoog. Officieel is de leeftijd waarop Grieken met pensioen gaan gemiddeld 61 jaar, maar volgens het IMF gaan Grieken al met 53 jaar met pensioen.

Bron: AD

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Fikse stijging AOW-uitgaven sinds 2008
Lees ook:PVV: ouderen hebben steun nodig niet Griekenland!
Lees ook:Pensioenstelsel Frankrijk op de schop
Lees ook:Wel Grieks eten, maar er voor betalen ho maar!
Lees ook:Gepensioneerden krijgen smak geld extra van APB

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>