Sporten na je vijftigste

Als je ouder wordt is het niet verstandig blind aan de rekstokken te gaan hangen. Het betekent tevens niet dat  we als een zoutzak onderuit moet gaan hangen, nee, blijf vooral bewegen. Maar toch, het ouder worden brengt een aantal lichamelijke veranderingen met zich mee. Je spierkracht neemt af en je conditie gaat achteruit. Wel kunnen we dit proces vertragen en wel door regelmatig te blijven trainen.

Veel mensen stoppen met sporten wanneer ze voelen dat hun lijf niet meer zo goed mee wil. Niet doen! Volhouden is de leus! Regelmatig trainen helpt je immers om sterke botten te behouden. Bovendien is regelmatig bewegen goed om chronische aandoeningen, zoals hoge bloeddruk of diabetes, onder controle te houden.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je op je vijftigste als een gek gaat sporten, zoals je dertig jaar geleden zou hebben gedaan. De trainingen die je vroeger deed zijn nu te zwaar. Zorg voor een aangepaste training, met een langere warming-up en een langzame opbouw. Besteed extra aandacht aan je ademhaling. Let er ook op dat je zowel conditie, kracht, coördinatie als lenigheid traint.

Basisregels voor een efficiënte en veilige training

* Raadpleeg, indien nodig, een arts voordat je met de training begint.
* Doe altijd eerst een goede warming-up, zoals ter plekke stevig stappen.
* Voer alle bewegingen gecontroleerd uit gedurende de hele oefening.
* Blijf goed doorademen gedurende de hele oefening.
* Gebruik altijd de juiste techniek.
* Gebruik het juiste aantal herhalingen. Put jezelf niet uit, maar maak het jezelf ook niet te makkelijk.
* Zorg voor een neutrale houding van je rug en alle gewrichten.


Lees ook:Dr. Kawashima’s “Brain Training” houdt je brein helemaal niet jong!
Lees ook:Prachtige wandelroutes op site van Natuurmonumenten
Lees ook:Verbeter je conditie: 9 tips om je snel fit te voelen
Lees ook:Blijf bewegen op vakantie!
Lees ook:Klaar met Nordic Walking? Ga Skiken. Iedereen kan het leren

1 Reacties // Reageer

One thought on “Sporten na je vijftigste

  1. Chris

    Je bent nooit te oud om te beginnen met sporten en je bezig te houden met je conditie en gezondheid.Juist op latere leeftijd is dit super belangrijk. Een artikel over hoe je je conditie op kunt bouwen staat hier http://conditietrainingen.eu/conditie-opbouwen/

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>