Een Hollandse Nieuwe met ui en zuur graag…….

Mmmm, woensdag zijn ze er weer, de nieuwe haringen. Vanaf deze dag mogen ze om 08.00 uur weer door het hele land worden verkocht.

 

 

 

In het westen van het land is het traditie de haring te eten met ui en zuur. Elders in het land kennen ze dat niet. Daar wordt de haring alleen met uitjes gegeten.Waarom met ui en zuur? Uit noodzaak geboren! De vis was vroeger veruit de goedkoopste bron van eiwitten en vitamines en werd daarom zelfs gegeten als hij niet meer helemaal fris was. Rauwe ui maskeerde de geur, het zuur zorgde voor conservering. Vandaag de dag is de keuze voor uitjes of zuur niet meer nodig, maar puur persoonlijk dus!

En weet je waarom de haring in Amsterdam in stukjes wordt gesneden? Zo konden arme mensen vroeger ook haring kopen. De losse stukjes werden verkocht voor 1 cent, hele haringen voor 3 cent.

Leuk om te weten hè?

Lees ook:Haringsalade met appel en lente-uitjes (recept)
Lees ook:Komkommerschuitjes met haring (recept)
Lees ook:Eerste vaatje Hollandse Nieuwe voor € 53.000,- naar Visgilde
Lees ook:Haring Happen kan weer écht op 5 juni volgend jaar
Lees ook:Het beste zuur ter wereld koop je in Amsterdam bij de Leeuw, al 150 jaar een begrip

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>