Genieten van de Beaujolais Primeur

Ach, de een kijkt uit naar de ” Hollandse nieuwe”  en weer een ander verheugt zich op de ” Franse Nieuwe”, oftewel de Beaujolais Primeur! Een beetje kenner weet dat vanaf iedere derde donderdag in november de Beaujolais Primeur weer te koop is. En dat is dus over twee nachtjes slapen. Druivenplukkers waren vanaf september al druk voor ons aan het plukken. De Beaujolais wijnen worden gemaakt, ‘gevinifieerd’, van de charmante en smaakvolle Gamay-druif (noir à jus blanc) – een zwarte druif met helder sap. In het zuiden, de ‘Bas Beaujolais’, bestaat de grond uit een mengsel van klei en kalk, en dit levert een wijn op die jong gedronken moet worden.

Maar, ook niet onbelangrijk, hoe drink je Beaujolais Primeur?

 

Beaujolais moet koel gedronken worden,. 12-14°C. Daar onder slaat de wijn dicht, noch het bouquet, noch de fruitige smaak komen tot hun recht. Aan het proeven zelf komen zicht, geur en smaak te pas:

het gezicht:
Om de kleur van een wijn het best te bepalen moet je het juiste glas gebruiken: een dun glas, het liefst tulp-vormig en gemaakt van helder glas. Aan de kleur van de wijn kan de kenner zien of de wijn jong is – karmozijnrood tot paarsig – of ouder, de wijn neigt dan naar het bruinige. Te bleek of troebel is een veeg teken.

Laat de wijn draaien in het glas. Aan de manier waarop de wijn langs het glas terugvloeit is iets te zien over de droogheid van de wijn.

de geur:
Voor veel proevers is dit het zintuig dat ons het best in staat stelt van wijn te genieten. Het draaien van het glas liet de geuren vrijkomen. Nu steek je je neus in het glas – vandaar de betekenis van de vorm van het glas, en laat de geuren van de wijn op je in werken.

de smaak:
Nu wordt het tijd voor het eerste teugje, maar: nog niet doorslikken. In feite is het laten rollen van het teugje in je mond de beste manier om meer te ontdekken.

Lees ook:Een uitzonderlijk jaar voor de Beaujolais
Lees ook:Zwemmen in de Beaujolais Primeur
Lees ook:Lekkere Beaujolais bij lekkere gerechten
Lees ook:Geniet meer van wijn!
Lees ook:Meer genieten van wijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>