Nieuw motto voor België: Niet mokken… lekker wokken!

Schermafbeelding 2014-11-04 om 13.38.15Het klinkt bijna als een 1 aprilgrap, maar die datum ligt toch echt nog maanden en maanden hier vandaan. En dus denk ik echt dat we (en onze zuiderburen) het serieus moeten nemen: De Belgische regering heeft de bevolking opgeroepen de komende tijd meer eenpansgerechten gaan koken om te voorkomen dat deze winter de stroom uitvalt. Het is een van de tips van de Belgische regering om elektriciteitstekorten tegen te gaan. De besparingen zijn nodig omdat drie kerncentrales in het land stilliggen. Daardoor dreigt er deze winter een stroomtekort, vooral tussen 17 uur en 20 uur. “Beperk je verbruik tot één vuur. Eenpansgerechten zijn heerlijk en besparen tijd en energie”, raadt de campagne Off-On van het ministerie van Energie aan. “Leve risotto, paella, omeletjes, gewokte kip.”

Energie-minister Marghem noemt de situatie “ernstig, maar niet hopeloos”. “Als we samen inspanningen leveren, kunnen we problemen voorkomen, zonder aan onze levenskwaliteit in te boeten.” De campagne adviseert daarom ook minder vaak de oven te openen, om warmte te besparen. Op het werk kan men vaker de trap nemen in plaats van de lift (“goed voor je verbruik én je gezondheid”) en door de pc ‘s nachts niet op stand-by te laten staan bespaar je genoeg energie om “800 A4-kopietjes te maken”.  Op de site van de campagne kunnen Belgen affiches downloaden om anderen aan te sporen mee te doen.

Overigens is niet iedereen er van overtuigd dat het gaat helpen: Experts twijfelen in de Belgische media aan de effectiviteit van de campagne. “Paniekvoetbal” noemt een hoogleraar van de KU Leuven het. “Neem nu dat je een gezin met vier bent. Heeft men berekend wat het verschil is tussen een grote pot en twee kleine pannetjes?” Volgens de hoogleraar zal slechts 10 tot 15 procent van de mensen vrijwillig minder energie gebruiken. Volgens hem loont het op de lange termijn meer om te kijken naar energiezuinige apparaten.

Lees ook:Campagne vraagt aandacht voor zomereenzaamheid
Lees ook:Maandag kondigt Koningin Beatrix mogelijk aftreden aan
Lees ook:Hema start happy hour voor verse producten
Lees ook:Veel ouderen lopen onopgemerkt rond met oogproblemen
Lees ook:Winter Utrecht voor winterse gezelligheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>