In 2009 ruim 70 procent meer ontslagaanvragen

Als gevolg van de economische crisis is vorig jaar het aantal ontslagaanvragen bij het UWV Werkbedrijf en de kantonrechter fors gestegen. Werkgevers hebben voor ongeveer 90.000 werknemers ontslag aangevraagd in 2009. Dat is een stijging van 73 procent ten opzichte van 2008. Dat blijkt uit de Ontslagstatistiek 2009, die demissionair Piet Hein Donner van Sociale Zaken woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.In de jaarlijkse rapportage zijn niet meegeteld de ontslagen op staande voet, afloop van tijdelijke contracten en beëindiging van arbeidsovereenkomsten met wederzijds goedvinden. Van de ontslagzaken verliep tweederde vorig jaar via het UWV. Bij ruim 80 procent van de ontslagvergunningen die het UWV verleende wilde de werkgevers om bedrijfseconomische redenen van personeel af. In 15 procent van de gevallen had het ontslag te maken met arbeidsongeschiktheid.

Werkgevers kiezen in deze economisch moeilijke tijden vaker voor een procedure via het UWV omdat ze bij de kantonrechter veelal een hogere ontslagvergoeding moeten betalen. Bij de overheidsinstantie is het aantal ontslagaanvragen vorig jaar 112 procent gestegen tot 60.064, terwijl bij de rechters sprake was van een toename van 27 procent tot 29.854 ontbindingsverzoeken.

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Mooi nieuws: ‘aantal donoren met tien procent gestegen in 2014′
Lees ook:“Discriminatie bij sollicitatie” vindt 55-plusser
Lees ook:Vijf keer vaker ontslag oudere leerkracht
Lees ook:Werkcoaches moeten ouderen aan de arbeid krijgen
Lees ook:UWV start actiemaand voor de 55-plusser

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>