Vis is goed voor de gezondheid, vooral vanwege de visvetzuren die goed zijn voor hart- en bloedvaten. Daarom is het advies 2 keer per week vis te eten, waarvan ten minste 1 keer vette vis. Vette vis is onder andere: makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking, sardines, forel.
Dus een recept met makreel…….. een lunchgerecht.
Voor 4 personen:
- 1 gestoomde/gerookte makreel van 400 g
- 250 g sperziebonen, gehalveerd
- 2 sinaasappels
- ½ eetlepel witte wijnazijn
- 1 eetlepel mosterd
- 4 eetlepels olijfolie extra vierge
- versgemalen zwarte peper
- 1 bosui, in dunne ringen
- 2 eetlepels kleine zwarte olijfjes
- 75 g rucola
Verwijder het vel van de makreel en neem het visvlees van de graten. Verdeel de filets in grove stukken. Kook de sperziebonen in ruim kokend water met wat zout in 8 minuten beetgaar. Spoel ze in een zeef onder koud water en laat ze goed uitlekken.
Schil de sinaasappels dik, snijd ook het witte vel weg. Snijd de partjes tussen de vliezen uit en vang hierbij het uitlopende sap op. Klop het sap met de azijn, mosterd en olijfolie in een mooie schaal tot een dressing. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Schep de stukken makreel met de partjes sinaasappel, sperziebonen, bosui en olijven door de dressing. Laat de salade zo 10 minuten staan. Schep pas vlak voor het serveren de rucola erdoor. Lekker met stokbrood of focaccia.
Bron: visrecepten.nl
Lees ook:Maaltijdsalade met makreel (recept)
Lees ook:Pastasalade met paling (recept)
Lees ook:Tartaartje van gerookte zalm met kappertjes
Lees ook:Maaltijdsalade met makreel (recept)
Lees ook:Pasta met sperziebonen, pittige tomaat en St. Jakobsschelpen (recept)