SMS-alert: Rampinformatie op de mobiele telefoon

Helemaal actueel, met Sandy in het achterhoofd: De overheid gaat vanaf 12 november sms’jes sturen naar mobiele telefoons die zich in rampgebieden bevinden. Het nieuwe alarmmiddel, met de naam NL-Alert, werkt volgens Tweakers op 60 procent van de mobiele telefoons in Nederland. Via een speciale webpagina kunnen mensen controleren of hun eigen telefoon ook noodsms’jes kan ontvangen. Bij de meeste toestellen moeten daarvoor handmatig instellingen worden veranderd. Opvallend is dat enkele nieuwe telefoons, waaronder ook alle iPhones en de Lumia-reeks van Nokia, de alerts helemaal niet kunnen ontvangen.

NL-Alert verstuurt sms’jes niet via het normale mobiele netwerk, maar via een apart kanaal. Daardoor werkt het systeem nog steeds als mobiele netwerken platliggen. Voor het systeem is Nederland onderverdeeld in 5000 regio’s. De overheid kan gericht aan één of meerdere van die regio’s berichten sturen in geval van nood.

NL-Alert wordt alleen ingeschakeld in situaties waarbij levens of de volksgezondheid op het spel staan. In de sms’jes staat dan wat er aan de hand is en wat mensen het best kunnen doen. In 2011 werd het systeem al getest. Minister Ivo Opstelten van Justitie en Veiligheid noemde NL-Alert toen een ‘waardevolle toevoeging’ aan de mogelijkheiden om mensen te waarschuwen.

Lees ook:50plus.blog mag oprolbare headset voor mobiele bellers weggeven
Lees ook:Bij rampen en stroomstoringen verzekerd van contact met de buitenwereld
Lees ook:Traditionele mobiele telefoon met drukknoppen blijft populair – veertigplusser wil liever drukken dan vegen
Lees ook:Let op: geen garantie KPN dat 1-1-2 overal (mobiel) bereikbaar is
Lees ook:Moederdagtip: sharing is caring!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>